SOSYAL KAYGI YAŞIYOR OLABİLİR MİSİNİZ ?
- gelisimanalizdanis
- 6 Kas 2023
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 27 Kas 2023
#izmir#psikolog#psikolojikdanışman#psikoloji#kaygı#sosyalkaygı#terapi#danısmanlık#sosyalçevre#karşıyaka#bostanlı#kaygıbozukluğu
Kaygı bozukluğunu çoğumuz biliyoruz. Peki sosyal kaygı ne demek biliyor musunuz ?Çevremizde birçok olay ve durumdan kaygı duyabiliyoruz. Fakat sosyal kaygı belirtileri daha spesifik olarak ortaya çıkıyor.

SOSYAL KAYGI BOZUKLUĞU NEDİR ?
Sosyal kaygı bozukluğu, kişinin sosyal durumlarda yoğun bir şekilde endişe, korku ve rahatsızlık yaşadığı bir psikolojik rahatsızlıktır. Sosyal kaygı bozukluğu, genellikle sosyal etkileşimler sırasında veya kişinin başkalarının önünde olma durumlarında ortaya çıkar. Bu durum, sosyal fobi olarak da adlandırılır.
Sosyal kaygı bozukluğu olan kişiler, birçok farklı sosyal veya performans durumunda endişeli hissedebilirler. Örnekler arasında topluluk önünde konuşma yapma, topluluk içinde yemek yeme, tanımadıkları kişilerle sohbet etme, bir topluluğun dikkatini çekme veya diğer insanların değerlendirmelerine maruz kalma gibi durumlar bulunur. Bu kişiler, bu tür durumların olasılığı veya gerçekleşme ihtimali hakkında aşırı endişe duyarlar.
Sosyal Kaygı Bozukluğunun Olası Sebepleri
Sosyal kaygı olarak tanımlayacağımız bu durum insanlar ile etkileşim içeren toplumsal durumlarda gözlemlenir. Genellikle başkaları tarafından olumsuz değerlendirilerek rezil olma, başarısız olma ve küçük düşmeye yönelik korkuya bağlı olarak oluşmaktadır.
Çocukluk döneminde akran zorbalığına maruz kalmak
Kişinin mizacı
Kalabalık bir ortamda utanç verici kötü bir deneyimin varlığı
Başkasının başına gelen olumsuz deneyimi gözlemleme
Eleştirel ve/veya kontrolcü ebeveyne sahip olmak
Genetik yatkınlık

Sosyal Kaygı Bozukluğu Belirtileri
Yüz kızarması
Aşırı terleme
Ağız kuruluğu
Ses titremesi
El titremesi
Kasların seğirmesi
Kollarda ve bacaklarda zayıflık
Nefes almada güçlük
Çarpıntı
Mide- bağırsak rahatsızlığı
İshal
Baş dönmesi
Bayılma
Kulak çınlaması
Sosyal Kaygı Bozukluğu Tedavi Yöntemleri
Sosyal kaygı bozukluğu tedavi yöntemleri, kişinin semptomlarını hafifletmeyi, kaygı düzeyini azaltmayı ve daha sağlıklı sosyal etkileşimler kurabilmesini amaçlar. İşte sosyal kaygı bozukluğu tedavisinde kullanılan bazı yöntemler:
1-Kognitif-Davranış Terapisi (KDT): KDT, sosyal kaygı bozukluğunun tedavisinde en yaygın kullanılan yöntemlerden biridir. Bu terapi, kişinin olumsuz düşünce kalıplarını tanımasına ve değiştirmesine yardımcı olur. Kişi, kaygıya neden olan düşüncelerini sorgular ve daha olumlu ve gerçekçi bir bakış açısı geliştirmeye çalışır. Ayrıca, olumsuz davranışları değiştirmek ve daha sağlıklı stratejiler öğrenmek için çalışılır.
2-Maruz Bırakma Terapisi: Bu terapi, kişinin korktuğu veya kaçındığı sosyal durumlara kontrollü bir şekilde maruz kalmasını içerir. Kişi, kaygının azaltılması için bu tür durumları tekrarlayarak deneyimler. Maruz bırakma terapisi, kişinin bu durumlarla başa çıkma becerilerini geliştirmesine yardımcı olur.
3-Sosyal Beceri Eğitimi: Sosyal kaygı bozukluğu yaşayan kişilere, sosyal becerilerini geliştirmelerine yardımcı olacak beceri eğitimi verilebilir. Bu eğitim, kişinin daha rahat bir şekilde sosyal etkileşimlere girmesini sağlar.
4-Kendi Kendine Yardım Teknikleri: Kişi, günlük yaşamında sosyal kaygıyı yönetmek için bazı kendi kendine yardım tekniklerini öğrenebilir. Bunlar arasında derin nefes alma, meditasyon, kas gevşetme egzersizleri ve olumlu özdeğer geliştirme yer alabilir.
Siz de bu tarz belirtiler yaşıyor ve rahatsız oluyorsanız bir profesyonele başvurun.
Comments