top of page

DUYGU REGÜLASYONU: Çocuklarınızın Duygularını Düzenlemesine Yardımcı Olmak İster misiniz ?

  • gelisimanalizdanis
  • 8 Oca 2024
  • 2 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 8 Oca 2024

#izmir#bostanlı#karşıyaka#psikolog#psikolojikdanışman#pedagog#çocukdanışmanlığı#terapi#duygular#duyguregülasyonu#becerieğitimi#duygudüzenleme



duygu düzenleme

DUYGU REGÜLASYONU (DÜZENLEMESİ) NEDİR ?


Duygu regülasyonu; duygularımızı öncelikli olarak tanımak, fark edebilmek, yorumlamak ve yönetebilmektir. Duygularla nasıl ilişki kurduğumuz, dünyayı nasıl deneyimlediğimizi etkiler. Bir duygu geldiğinde ne yapacağını şaşırıp o duygunun içinde kaybolmak mı; o duyguyu tanıyıp, kontrol edebilmeye bir adım daha yaklaşabilmek mi?



Aileler çocukların kendi ayakları üzerinde durabilmelerini ve karşılaştıkları problemler ile kendileri mücadele edebilmesini bekler. Bu aşamada çocukların, hayattaki zorluklarla baş edebilmesinin en temel yollarından birisi de duygu düzenlemeleridir.



Duygu yönetimi gelişen ve öğretilebilen bir beceridir. Çocukların duygu yönetimi becerilerini gelişmesi, onların hem akademik, duygusal, sosyal, davranışsal alanlarda başarılı olmasına destek sağlar hem de problem çözme becerilerini geliştirir.



Duygularını yönetemeyen çocuklar dediğimizde ilk aklımıza gelen çevremizde çok sık istediği olmayınca bağıran ve hayır cevabına çok kızan çocuklardır. Belli bir yaşa kadar bu durum normal kabul edilebilir olsa da ilerleyen yaşlarda otorite figürleri ile karşılaşan çocuklar uyum problemleri yaşarlar.




DUYGU DÜZENLEME BECERİLERİNİN YARARLARI NELERDİR ?


Duygu düzenlemenin çocuklara faydaları şu şekilde özetlenebilir:

  1. Stresle Başa Çıkma: Duygu düzenleme becerileri, çocukların stresle baş etmeyi öğrenmelerine yardımcı olur.

  2. Sosyal Becerilerin Gelişimi: Duygu düzenleme, çocukların duygusal farkındalıklarını artırarak sosyal etkileşimlerde başarılı olmalarına yardımcı olur.

  3. Empati ve İletişim Yetenekleri: Duygu düzenleme becerileri, çocukların başkalarının duygularını anlamalarını ve sağlıklı iletişim kurmalarını destekler.

  4. Problem Çözme Becerilerinin Güçlenmesi: Çocuklar, duygu düzenleme yoluyla olumlu problemler çözme becerilerini geliştirirler.

  5. Duygusal Farkındalık Geliştirme: Duygu düzenleme, çocukların duygusal deneyimlerini tanımalarına ve anlamalarına yardımcı olur.




duygu düzenleme


ÇOCUKLARIN DUYGU DÜZENLEMESİNİ GELİŞTİREBİLMESİ İÇİN YAPILABİLECEKLER


Çocukların duygu regülasyonunu sağlamak, onların duygusal sağlığını güçlendirmek ve yaşamları boyunca daha sağlıklı bir duygusal zemin geliştirmelerine yardımcı olabilir. Aileler, çocuklarına duygu regülasyonu becerilerini öğretirken aşağıdaki önerilere dikkat edebilir:



1-Duyguları Tanıma ve İfade Etme:


  • Çocuğunuza duygularını adlandırma konusunda yardımcı olun. "Bugün nasıl hissediyorsun?" sorusu ile başlayabilirsiniz.

  • Çocuğun duygularını ifade etmesine olanak tanıyın. Onlara duygularını resim çizme, yazma veya hikaye anlatma gibi farklı yollarla ifade etme şansı verin.


2-Duyguları Kabul Etme:


  • Çocuğunuza tüm duygularının normal ve kabul edilebilir olduğunu öğretin. Olumsuz duyguların da birer öğrenme fırsatı olduğunu vurgulayın. Olumsuz duygulardan kaçınmasını engelleyin. Olumsuz deneyimlerde neler hissettiğini anlamak önemlidir.


3-Empati Gösterme:


  • Çocuğun hissettiği duyguları anlamaya çalışın ve empati gösterin. "Seni üzgün gördüğümde ben de üzgün oluyorum" gibi ifadeler kullanarak çocuğun duygusal deneyimini anlamaya çalışın. Yaşadığı duyguyu yansıtmak çocugunuzu rahatlatır.



4-Sakinleştirme Stratejileri Öğretme:


  • Çocuğa stresle başa çıkma ve sakinleştirme stratejilerini öğretin. Derin nefes alma, meditasyon veya fiziksel aktiviteler gibi stratejiler, duyguları daha etkili bir şekilde yönetmelerine yardımcı olabilir.



5-Model Olma:


  • Aile bireyleri, kendi duygularını açıkça ifade ederek çocuklara model olmalıdır. Olumlu ve olumsuz duyguları doğru bir şekilde ifade etmek, çocuklara duygusal sağlıklı bir model sunacaktır. Zorlu bir durum yaşadığınızda bunu açık ifade etmek ve çözüm yolu bulma konusunda kullandığınız stratejileri çocuğunuzun görmesi onunda bu davranışı model almasını sağlayacaktır.



6-Duygusal Anları Paylaşma:


  • Aile, olumlu duygusal anları birlikte paylaşmalıdır. Ailece oyun oynamak, birlikte vakit geçirmek ve güzel anları bir arada deneyimlemek, duygusal bağları güçlendirebilir.



7-Problem Çözme Becerilerini Geliştirme:


  • Çocuğa, sorunları çözmek için olumlu ve yapıcı yolları öğretin. Sorunları konuşarak çözme, duygusal deneyimleri anlamak ve çözüm yolları bulmak açısından önemlidir. Yaşadığı problemleri çözerken nasıl çözüm üretebileceğini sormak, birlikte çözüm yolu üretmeye çalışmak bu becerinin gelişimini destekleyecektir.



Duygu regülasyon çalışmaları çocuklar için büyük önem arz eder. Bu sebeple çocuklarınıza bu becerileri kazandırmanız çocuğunuzun zorluklar karşısında güçlenmesini sağlar. Çocuklarınız için bu ipuçlarını takip etmek ve zorlandığınız noktalarda bir uzmana başvurmak sizin için doğru bir yol olacaktır.

 
 
 

Comments


bottom of page