Anksiyete ve Panik Atak Arasındaki Farkı Biliyor musunuz ?
- gelisimanalizdanis
- 4 Mar 2024
- 3 dakikada okunur
#izmir#karşıyaka#bostanlı#psikolog#psikolojikdanışman#terapi#seans#bdt#kaygı#panikatak#izmirpsikolog#izmirterapi

ANKSİYETE BOZUKLUĞU NEDİR ?
Kaygı yaşamın normal bir parçasıdır. Herkes günlük yaşam içinde değişik konularla ilgili kaygı duyabilir. Yetişmesi gereken bir iş, sınav, sağlık, para, çocuklar ve aileyle ilgili sorunlar birçok insanı kaygılandırabilir. Aslında kaygı, bir ölçüde bizim günlük sorunlarla baş edebilmemiz için hazırlıklı olmamızı, bir tehlike durumunda da hızlı karar verip kurtulmamızı sağlar. Normalde bu tür kaygı hafiftir ve baş edilebilir düzeydedir. Fakat bu durum normalin üzerinde olduğunda durum anksiyete bozukluğuna dönüşür.
Anksiyete Bozukluğu olan kişilerde ise “sürekli, aşırı ve durumla uygun olmayan bir endişe durumu” söz konusudur. Aşırı endişe, kişinin günlük yaşamını olumsuz yönde etkiler ve hatta olağan yaşam etkinliklerini sürdürmesini engeller. Bu kişiler her durumda olası en kötü sonucu düşünürler, her şey kendi denetimlerinin dışındadır, iyi bir olasılık ya da geriye dönüş mümkün değildir. Denetlenemez nitelikte olan endişe hali en az altı ay boyunca hemen her gün vardır ve gün boyunca sürer.
ANKSİYETE BOZUKLUĞU BELİRTİLERİ
Sürekli endişe ve kaygı hissi
Yorgunluk ve halsizlik
Uyku problemleri (uyuyamama, uykusuzluk)
Odaklanma ve konsantrasyon sorunları
Sinirlilik ve huzursuzluk
Kas gerginliği ve titreme
Karın ağrısı, sindirim sorunları
Kalp çarpıntısı veya nefes darlığı
Terleme ve titreme
Panik ataklar
Sosyal geri çekilme ve izolasyon
Fiziksel belirtiler (baş ağrısı, baş dönmesi)
Sürekli kaçınma davranışları
İrrasyonel korkular
Sürekli tehlike hissi

PANİK ATAK NEDİR ?
Temel özelliği, aniden ortaya çıkan ve zaman zaman tekrarlayan, insanı dehşet içinde bırakan yoğun sıkıntı ya da korku nöbetleridir. Hastalarımızın çoğu zaman “kriz” adını verdiği bu nöbetlere biz PANİK ATAĞI diyoruz.
Panik Atağı, birdenbire başlar, giderek şiddetlenir ve 10 dakika içinde şiddeti en yoğun düzeye çıkar; çoğu zaman 10-30 dakika (seyrek olarak da 1 saate kadar) devam ettikten sonra kendiliğinden geçer.
PANİK ATAĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Göğüs ağrısı ya da göğüste sıkışma,
Çarpıntı, kalbin kuvvetli ya da hızlı vurması
Terleme,
Nefes darlığı ya da boğulur gibi olma,
Soluğun kesilmesi
Baş dönmesi, sersemlik, düşecek ya da bayılacak gibi olma
Uyuşma ya da karıncalanma
Üşüme, ürperme ya da ateş basması ,
Bulantı ya da karın ağrısı
Titreme ya da sarsılma
Kendini ya da çevresindekileri değişmiş, tuhaf ve farklı hissetme
Kontrolünü kaybetme ya da çıldırma korkusu
Ölüm korkusu
Bir Panik Atağında bu belirtilerden en az 4 ya da daha fazlası bulunur.
Panik Bozukluğu,
Tekrarlayıcı beklenmedik Panik Atakları ile
Ataklar arasındaki zamanlarda başka Panik Ataklarının daha olacağına ilişkin sürekli bir kaygı duyma,
Panik Ataklarının “kalp krizi geçirip ölme”, “kontrolünü yitirip çıldırma” ya da “felç geçirme” gibi kötü sonuçlara yol açabileceği inancıyla sürekli üzüntü duyma ya da
Ataklara ve olası kötü sonuçlarına karşı önlem olarak (işe gitmeme, spor, ev işi yapmama, bazı yiyecek ya da içecekleri yeyip içmeme, yanında ilaç, su, alkol, çeşitli yiyecekler taşıma gibi) bazı davranış değişikliklerinin görüldüğü
ruhsal bir rahatsızlıktır.
PANİK ATAK VE ANKSİYETE ARASINDAKİ FARKLAR
1. Panik ataklar genellikle anksiyeteden daha yoğun, korkutucu, rahatsız edici ataklardan oluşur. Anksiyete ise panik atağa oranla daha düşük yoğunluktadır.
2. Panik ataklar genellikle belirli bir sebep (tetikleyici) olmaksızın ortaya çıkmaktadır. Anksiyetede ise algılanan bir stres, tehlike-tehdit söz konusu olabilmektedir. En azından kişi için anlamlı bir kaygı kaynağı bulunabilmektedir.
3. Anksiyete genellikle hafiften şiddetliye doğru ilerler. Belirtileri saatler veya günler içinde
giderek daha yoğun hale gelir. Panik atak ise aniden ortaya çıkar.
4. Panik atağı hızlı geldiği gibi hızlı gider. Anksiyetenin belirtileri ise öyle hemen gitmez, çok daha uzun süre devam eder.
5. Anksiyete genellikle travma, Obsesif Kompulsif bozukluk vb. türünden farklı psikolojik sorun alanlarıyla ilişkiliyken panik atakta daha çok panik bozukluk üzerinde durulmaktadır.
6. Panik atağı yaşayan kişiler kendilerini ve çevrelerini tuhaf bir şekilde algılamak gibi bir sorun yaşayabilmektedirler. Anksiyete ataklarında böylesi gerçekdışı deneyimler panik ataklar kadar söz konusu değildir.
7. Panik ataktan sonra tekrar panik atak yaşar mıyım endişesi görülmektedir. Anksiyetede ise böyle bir durum söz konusu değildir. Çünkü anksiyete zaten zaman içinde daha yaygın haldedir ve kişi tarafından hafif ya da şiddetli sürekli deneyimlenmektedir.
8. Panik atağını yaşayan kişiler kontrolünü kaybetme korkusu yaşarken anksiyete yaşayanlarda böyle bir durum söz konusu değildir.
Referanslar
Türk Psikiyatri Derneği.( n.d). PANİK BOZUKLUĞU. https://psikiyatri.org.tr
Türk Psikiyatri Derneği.( n.d). ANKSİYETE BOZUKLUĞU. https://psikiyatri.org.tr
Kommentare