AGORAFOBİ KAVRAMINI HİÇ DUYDUNUZ MU ?
- gelisimanalizdanis
- 18 Mar 2024
- 2 dakikada okunur
#izmir#bostanlı#karşıyaka#psikolog#psikolojikdanışman#bireyselterapi#bdt#ergenterapisi#çocukluk#seans#onlineseans#kaygı#agorafobi

AGORAFOBİ NEDİR ?
Agorafobi, genellikle belirli durumlar veya yerlerde panik ataklarının olasılığına karşı korku veya kaygı duyma durumudur. Bu durum, kişinin kendini güvende hissettiği ortamlardan uzaklaşmaktan veya dışarıda bulunmaktan korkması ile karakterizedir.
Agorafobi genellikle açık alanlar, kalabalık yerler, alışveriş merkezleri, toplu taşıma araçları veya evden uzaklaşma gibi yer veya durumlarla ilişkilidir. Bu tür yerlerde veya durumlarda bulunmak, kişinin panik atak geçireceği veya kaçma imkanının olmadığı hissini yaşamasına neden olabilir.
Agorafobi, sosyal fobi veya panik bozukluk gibi diğer anksiyete bozuklukları ile birlikte görülebilir. Kişi genellikle bu korku veya kaygılarıyla başa çıkmak için olaylardan kaçınma stratejileri geliştirir, ancak bu durum genellikle kişinin yaşamını olumsuz yönde etkiler.
AGORAFOBİ BELİRTİLERİ NELERDİR ?
Mental Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal El Kitabı’na (DSM-5) göre Agorafobide:
Yalnız başına evin dışında olma, çarşıda veya toplu taşımada olma;
Çarşı veya pazar gibi açık alanlarda olma,
Sinema ve alışveriş merkezleri gibi kapalı alanda olma;
Kalabalık yerlerde bulunma gibi durumlarda, utanç verici panik benzeri belirtiler gösterileceği ile ilgili belirgin bir korku ve kaygı yaşanır. Bu durumlar sürekli bir şekilde endişe ve korkuya sebep olur.
Endişe ve korku yaşanmaması için kişiler; durumlardan kaçınabilir, kendisine yardımcı olması için birine ihtiyaç duyabilir ya da yaşadığı yoğun kaygı ve korkuyla beraber buna katlanmaya çalışabilir. Tüm bunlarla beraber agorafobi için belirtilerin en az altı ay boyunca devam etmesi gerekmektedir.
Bu belirtiler, agorafobisi olan kişilerin günlük yaşamlarını olumsuz yönde etkileyebilir ve yaşam kalitesini düşürebilir. Tedavi, bu semptomların hafifletilmesine ve kişinin yaşam kalitesinin artırılmasına yönelik olarak uygulanabilir.
AGORAFOBİ TEDAVİSİ NEDİR ?
Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT)
BDT, agorafobi tedavisinde sıklıkla kullanılan etkili bir terapi yöntemidir. BDT, bireyin düşünce kalıplarını ve davranışlarını değiştirmeye odaklanır. Terapist, bireyin endişe ve korkularını tanımasına, bunları sorgulamasına ve daha sağlıklı düşünce ve davranış kalıpları geliştirmesine yardımcı olur. Ayrıca, BDT agorafobik durumlara maruz kalma ve korkularla yüzleşme tekniklerini içerebilir.
Maruz Bırakma Terapisi (Exposure Therapy):
Maruz bırakma terapisi, agorafobi tedavisinde etkili olan bir BDT tekniğidir. Bu terapi, bireyin korktuğu durumlarla veya yerlerle kontrollü bir şekilde yüzleşmesini içerir. Terapist, bireyi korkutucu durumlarla adım adım karşılaşmaya teşvik eder ve bunları tolere etmeyi öğretir. Bu, bireyin korkularını azaltmasına ve agorafobik durumlarla başa çıkma becerilerini geliştirmesine yardımcı olabilir.
İlaç Tedavisi
Agorafobi tedavisinde bazı durumlarda ilaçlar da reçete edilebilir. Antidepresanlar ve anksiyolitikler, semptomların hafifletilmesine ve kaygının azaltılmasına yardımcı olabilir. Ancak, ilaç tedavisi genellikle diğer terapi yöntemleriyle birlikte kullanılır ve tek başına kullanılmaz.
Kaynaklar
Altınışık, B., ve Demirbaş, H. (2022). “Penceredeki Kadın” filminin baş karakteri olan Anna Fox’un ruhsal bozuklukların tanısal ve sayımsal el kitabı (dsm-5) çerçevesinde değerlendirilmesi. Akademi Sosyal Bilimler Dergisi, 9(26), 124-135.
Atkinson, R. L., Smith, E. E., Nolen-Hoeksema, S., Fredrickson, B., Bem, D. J., ve Maren, S. (2016). Psikolojiye giriş. Arkadaş Yayınevi.
Comments